Uitbesteding maaien

Geachte leden,
Sinds inmiddels vele jaren proberen de VvEN en de Stichting Wateronderhoud Noorderplassen (Stiwon), om de vaargeulen en tuintjes zo goed mogelijk te maaien en het maaisel en de losgekomen planten op te ruimen. Al is het de primaire taak van het bestuur voor een goede kwaliteit en handhaving te zorgen, het resultaat was en is, wisselend gebleken. Niet alleen de snelle waterplantengroei, maar ook de beschikbaarheid van maaivrijwilligers en het vaak onbestendige weer, zorgen voor een moeilijke planning en soms matige uitvoering.

Sinds het aantreden van het nieuwe Stiwon bestuur in voorjaar 2017, is hard gewerkt aan een verbetering van dit alles, maar nog steeds zijn de resultaten niet altijd even tevredenstellend. Bovendien is de vertrouwde ligplaats van de maaiboot komen te vervallen, omdat het perceel is verkocht. Daarom zijn wij genoodzaakt nu te handelen en informeren wij u graag over het volgende:

– Het maaien wordt m.i.v. medio juli uitbesteed aan een professioneel en gespecialiseerd waterplanten-maaibedrijf, dat zijn sporen al heeft verdiend bij diverse gemeenten en waterschappen in de regio
– Gedurende het maaiseizoen van 4-5 maanden, zullen de vaargeulen en tuintjes (waar toestemming), om de circa 3 weken gemaaid en opgeruimd worden, in totaal 8 tot 10 werkdagen (4-5 keer o.b.v. 2 dagen)
– Het maaibedrijf wordt betaald door de Stiwon uit de ledencontributie aan de VvEN, en komt op afroep in actie
– De totale kosten voor het uitbesteden zijn lager dan het in bezit hebben van een eigen maaiboot en de exploitatie ervan; één uitbesteed maaiseizoen bedraagt € 6.300,- ex BTW
– Onze huidige maaiboot met schaar, hark en aanhanger voor transport worden verkocht, echter de opbrengsten zullen lager zijn dan de huidige boekwaarde (schatting)
– De huidige schuld van de Stiwon op de VvEN zal bij verkoop maaiboot niet direct kunnen worden afgelost: het restbedrag van circa € 6.000,- zal na ongeveer 2 jaar zijn gecompenseerd. Immers, per jaar is het uitbesteden van het maaien circa € 3.000,- goedkoper dan zelf maaien
Voordelen: Geen afhankelijkheid van vrijwilligers meer, geen onderhoud en stallingskosten, betere resultaten want door een professioneel bedrijf uitgevoerd, geen afschrijving maaiboot, maaien en harken op basis van een vast contract en tegen lagere kosten.

Wij zijn van mening dat dit voor iedereen een ‘win-win’ situatie betekent en zullen zo spoedig mogelijk bovenstaand plan ten uitvoer brengen. Uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Vereniging van Eigenaren Noorderplassen (Oost)

Op Koers 2
1316 VP Almere

IBAN NL15INGB 0004 5635 03

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social